Tudomány

Disznószívet ültettek egy amerikai férfi testébe

Akarawut Lohacharoenvanich / Getty Images
Akarawut Lohacharoenvanich / Getty Images

Génmódosított sertésszívet ültettek egy 58 éves férfi testébe az Egyesült Államokban, ezzel ő lett a második ember a világon, aki ilyen szervet kapott – írja az AFP. Mindkét beavatkozást a Marylandi Egyetem szakértői végezték el, az első páciens 2022 márciusában, két hónappal az átültetés után elhunyt.

A második operációt szeptember 20-án végezték el a kétgyermekes Lawrence Faucette-en, aki egy érrendszeri betegség miatt nem kaphat emberi donortól szívet, így egyetlen esélyének a kísérleti sertésszívet látta. A férfi a műtét után önállóan lélegzett, és olyan gyógykezelésben részesült, amely remélhetőleg megakadályozza, hogy a szervezete elutasítsa az idegen szívet.

A xenotranszplantációk, vagyis a fajok közötti szervátültetések jellemzően azért voltak eddig sikertelenek, mert az emberi test nem fogadta be az állati szerveket, és az immunrendszer megtámadta azokat. Génmódosítással azonban elképzelhető olyan állati szerveket létrehozni, amelyeket emberi eredetűnek azonosít a szervezet és befogadja azokat.

A xenotranszplantációktól sokan azt várják, hogy a jövőben világszerte több millió szervátültetési várólistán szereplő ember életét menthetik meg, de számos szakértő szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy az állati eredetű szervek bármikor is kiválthatják majd az emberieket.

Kapcsolódó
Állati szervet ültettek egy emberbe
Először sikerült elérni, hogy megfelelően működjön egy emberbe ültetett sertésvese.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik