Tudomány

Állati szervet ültettek egy emberbe

Motortion / Getty Images
Motortion / Getty Images

Génmódosított disznó veséjét ültették be egy agyhalott ember testétbe – írja a Science Alert. A tudósok már több mint egy évszázada kísérleteznek állati szervek emberekbe történő transzplantációjával, azonban eddig sosem jártak sikerrel.

Az Alabamai Egyetem kutatói által beültetett sertésvese azonban működik az emberi szervezetben: vizeletet alkotott és kiválasztotta a kreatinint.

A kreatinin egy izmok által termelt bomlástermék, amelytől csak a vesék tudják megtisztítani a testet.

A xenotranszplantációk, vagyis a fajok közötti szervátültetések jellemzően azért voltak eddig sikertelenek, mert az emberi test nem fogadta be az állati szerveket, és az immunrendszer megtámadta azokat. Génmódosítással azonban képesek lehetünk olyan állati szerveket létrehozni, amelyeket emberi eredetűnek azonosít a szervezet és befogadja.

A génmódosított disznóvese csupán 61 napig működött az emberi szervezetben, ettől függetlenül nagy sikernek számít a kísérlet, hiszen ilyen sokáig még sosem élt ember működő állati szervvel.

A xenotranszplantációk milliók életét menthetnék meg, ugyanis a szervátültetésre várók listája világszerte rendkívül hosszú, és sokan jóval a sorra kerülés előtt elhunynak. Sok szakértő azonban szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy az állati eredetű szervek bármikor is kiválthatják majd az emberieket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik