Tudomány

Sertésvesét csatlakoztattak egy emberi holttestre

A New York-i Egyetem Langone Egészségügyi Központjának csapata genetikailag módosított sertésvesét kapcsolt egy emberi testre – írja az IFLScience. Ez a második alkalom, amikor ilyen típusú műtétet hajtottak végre, az előzőről idén októberben számoltunk be. Mindkét beavatkozást Dr. Robert Montgomery vezette.

Fontos kiemelni, hogy a kísérletben holttesteket használtak.

A hasonló tesztek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az állatok szerveit felhasználhassák az életmentő átültetésekhez.

A szakértők úgy vélik, hogy a xenotranszplantáció, azaz a fajok közötti átültetés, hozzájárulhat a donorhiány problémájának leküzdéséhez.

Shannon Fagan / Getty Images

Az ilyen típusú átültetéssel a gond az, hogy az immunrendszer idegen testként észleli az állati szerveket. A legtöbb emlős, így a sertések szervezetében egy olyan cukor, alfa-gal található, amely védekezést vált ki az immunrendszerből. Montgomery és kollégái kísérleteikben olyan génszerkesztett sertésveséket használtak, amelyekből hiányzott a cukor előállításához szükséges gén.

A legutóbbi tesztben a szervet az elhunyt lábának felső részére, annak ereire kapcsolták. A vesét 54 órán át tartották a testen kívül, arra csatlakoztatva. Ahogy az első kísérletnél, a szerv most sem lökődött ki, sőt látszólag megfelelően funkcionált.

Montgomeryék eredményei ígéretesek, fontos ugyanakkor kiemelni, hogy rengeteg vizsgálatra lesz még szükség, mire széles körben használhatnák az állati donorokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik