Tudomány zöldövezet

Rejtély, mi okozza a ritka, gigantikus halfaj tömeges pusztulását

Jupiterimages / Getty Images
Jupiterimages / Getty Images

A Floridai Hal- és Vadvédelmi Bizottság (FWC) kutatókkal együtt próbálja kideríteni, mi lehet oka az annak, hogy a Florida Keysben az elmúlt hat hétben 20 veszélyeztetett fűrészhal sodródott partra – írja a Fox13. Egyes szakértők szerint algamérgezés állhat a jelenség hátterében.

A példányok nagy fűrészesráják, ezen halak nagyjából 3,3-3,6 méter hosszúra nőnek meg. Az állatok úgy úsznak, mintha cápák lennének, de valójában ráják, és hosszú, fogazott, fűrészszerű orrnyúlványukról ismerhetők fel.

A fajt alapvetően ritkán lehet megpillantani, az elmúlt időszakban azonban több egyed is partra vetődött Floridában. Dr. Dean Grubbs, a Floridai Állami Egyetem munkatársa szerint a halak olyan sekély vízbe úsznak, ahol megfeneklenek.

Nagyon furcsa viselkedést mutatnak, például körbe-körbe úsznak

– tette hozzá.

Grubbs a múlt hónapban a Florida Keysen végzett kutatásokat, amikor rábukkant az egyik haldokló állatra.

A nagy fűrészesráját 1992 óta védi törvény a floridai halászattól, 2003 óta pedig az amerikai jogszabályok értelmében fenyegetettnek minősül. A faj súlyosan veszélyeztetettként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján.

Grubbs szerint óriási aggodalomra ad okot, hogy rövid idő alatt ennyi példány elpusztult. A becslések alapján a floridai vizekben már csak mintegy 450 nőstény maradt, így a mostani jelenség komoly csapás a populációra.

Grubbs úgy véli, valamilyen környezeti probléma áll a háttérben. A szakértő csapatával a közelmúltban GPS-nyomkövetőt szerelt fel 11 példányra, hogy kiderítsék, mi történik velük.

Az FWC jelenleg a 20 elpusztult fűrészhal boncolását végzi. Az eredmények megszületése akár 4-6 hétig is tarthat, ha algatoxin okozta az elhullásukat, az ki fog derülni az adatokból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik