Tudomány zöldövezet

Rókának tettetik magukat az állatkórház dolgozói egy elárvult kölyök kedvéért

A virginiai Richmond Wildlife Center munkatársai mindent megtesznek, hogy rókamama módjára viselkedjenek, miközben egy elárvult kölyköt etetnek és gondoznak – írja az AP.  A központ Facebook-oldalán nemrégiben közzétett videón Melissa Stanley igazgató vörös rókamaszkban és gumikesztyűben látható, amint fecskendőből táplálja az apró állatot. A kölyök egy nagy plüssróka tetején ül, amely az anyjára hasonlít.

A nemrég született nőstény közelében a dolgozók rókamaszkokat visel, minimalizálják az emberi hangokat, és egyéb óvintézkedéseket is tesznek.

A fogságban nevelkedett egyedek esetében fontos, hogy ne szokják meg az emberi közelséget, a különleges megközelítés pedig lehetővé teszi, hogy az állatot egy napon sikeresen visszaengedjék a természetbe.

A kölyköt február 29-én fogadták be, miután egy kutyáját sétáltató férfi rátalált egy richmondi sikátorban. Először azt hitte, hogy egy kismacskát talált, ezért értesítette a helyi, állatkínzás elleni társaságot. A becslések alapján a pici egynapos sem lehetett ekkor, az újszülött rókák még kevéssé hasonlítanak a kifejlett példányokra.

A szakértők megpróbálták felkutatni a kölyök anyját, és meg is találták az odút, ám kiderült, hogy a helyi rókákat csapdába ejtették, majd kitelepítették. Elképzelhető, hogy a kicsi a csapdából vagy a szállító járműből esett ki.

A Richmond Wildlife Center munkatársai felváltva, két-négy óránként, rókamaszkban etetik most az állatot. Ketrecében a nagyobb plüssróka mellett egy kisebbet is elhelyeztek.

Stanley-ék abban bíznak, hogy módszerükkel a szabadon engedés után az állatnak nagyobb esélye lesz a túlélésre, és képes lesz felismerni fajtársait, ami elősegíti a szaporodást. A központ elkezdett más, hasonló korú és tömegű kölyköket is keresni a rehabilitációs közösségen belül, hogy ezzel is javítsák a róka körülményeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik