Tudomány

Félelmetes ragadozó maradványaira bukkantak az Antarktiszon

Dr. Carolina Acosta Hospitalec / Artwork by Lic. M. Charnelli
Dr. Carolina Acosta Hospitalec / Artwork by Lic. M. Charnelli

Hatalmas ragadozó madarak uralhatták az Antarktiszt az ősi időkben egy új tanulmány szerint – írja az IFLScience. A jeges kontinenst ma a pingvinek földjeként ismerjük, és a jelek szerint 50 millió évvel ezelőtt is röpképtelen madaraknak adott otthont, bár az akkor még zöldellő erdők borította földrész ősi lakói sokkal veszedelmesebbek voltak.

Dr. Carolina Acosta Hospitaleche őslénykutató és csapata az antarktiszi Seymour-szigeten végeztek ásatásokat, amikor két 8 centiméter hosszú megkövesedett karomra bukkantak. A szakértők úgy vélik, a karmok egy óriási ragadozóé, egy úgynevezett gyilokmadáré (Phorusrhacidae) lehettek, amely akár a 2 méteres magasságot és 100 kilogrammos tömeget is elérhette.

Ezek az állatok feltehetőleg kis és közepes méretű erszényes és patás emlősökkel táplálkozhattak, amelyeket méretes karmaikkal és éles kampós csőrükkel ejtettek el.

Ezek a gyilokmadarak lehettek a kontinens csúcsragadozói, ezzel pedig egy eddigi tudásunk szerint betöltetlen pozíciót foglaltak el. Ezelőtt ugyanis sosem találtak még olyan nagy testű, szárazföldi ragadozókra utaló nyomokat, amelyek több millió éve éltek ezen a földrészen.

Kapcsolódó
Félelmetes óriásragadozó koponyájára bukkantak
Az ősi állat még a dinoszauruszok megjelenése előtt élt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik