Tudomány

Szörnyű kínok közt halt meg Esterházy János

Szeder László / Wikimedia Commons
Esterházy János mellszobra Királyhelmecen.
Szeder László / Wikimedia Commons
Esterházy János mellszobra Királyhelmecen.

Esterházy János politikus 123 éve, 1901. március 14-én született. Ő volt a szlovák parlament egyetlen képviselője, aki nem szavazta meg zsidók deportálásáról szóló törvényt, Szlovákiában mégis sokan máig fasiszta háborús bűnösként tartják számon – írja a Rubicon.

Az üldözöttek képviselője

A mai Szlovákia területén, Nyitraújlakon látott napvilágot, már gyermekkorában megtanul szlovákul. Politikai pályára azután lépett, hogy a csehszlovák földreform miatt nehéz anyagi helyzetbe került családja. 1932-re már a magyar kisebbség egyik vezéralakjává vált, az 1935-ös parlamenti választásokon Kassán képviselői mandátumot szerzett a prágai nemzetgyűlésbe.

Politikusként a szlovákiai magyarság pártok feletti összefogásának lehetőségeit hirdette, a magyar kisebbség érdekeit tartotta szem előtt és a igazságtalanságok ellen küzdött. A második világháború kirobbanása után minden üldözött mellett kiállt: részt vett a lengyelországi menekültek magyarországi befogadásának szervezésében, élesen bírálta a koncentrációs táborok felállítását és a diszkriminációt, Nyitraújlaki házában pedig üldözött zsidókat bújtatott, akiket aztán hamis útlevéllel juttatott át a magyar–szlovák határon.

1942. május 15-én, a szlovák parlament egyetlen olyan képviselője volt, aki nem szavazta meg a zsidók deportálásáról szóló törvényt. Tiltakozott az elnyomás, a diktatúrák és Magyarország 1944-es hitleri megszállása ellen.

Évtizedes szenvedések

Kijelentéseiért feljelentették, megvonták parlamenti mentelmi jogát és képviselői mandátumát, majd fél év börtönbüntetésre ítélték Szlovákiában. 1944 karácsonyán Budapesten a nyilasok is letartóztatták és halálosan megfenyegették, háborúellenes megnyilatkozásaiért a Gestapo is hajtóvadászatot indított ellene.

A bujkáló politikus a fasizmus bukása után sem lélegezhetett fel, ugyanis a szocialisták is nemkívánatos személynek tekintették. 1945-ben a Szovjetunióba hurcolták, ahol 10 év munkatáborra ítélték. A Gulágok poklát megjáró Esterházy súlyos tüdőbetegséget kapott, eközben pedig Pozsonyban a fasizmus kiszolgálásának hazug vádjával kötél általi halálra ítélték őt. Ennek nyomán Esterházyt 1949-ben kiszolgáltatták a csehszlovák szerveknek, hogy végrehajthassák rajta az ítéletet, azt azonban később életfogytiglanra módosították.

Esterházyt ekkor közeli hozzátartozói megpróbálták megszöktetni, ő azonban ártatlanságára hivatkozva nem volt hajlandó elmenekülni. Végül a mírovi politikai foglyok börtönében hunyt el 1957. március 8-án, 56 éves korában, 12 évnyi rabságban eltöltött súlyos szenvedés után.

Halála előtt kérte, szállítsák a nyitrai börtönbe, hogy szülőföldjén halhasson meg, de ezt a kérését is megtagadták.

Kapcsolódó
Máig rejtély, hogyan halt meg Losonczy Géza
Az 1956-os események után börtönbe zárták, ahonnan már nem jutott ki élve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik