Tudomány

Videón, ahogy indítás után felrobban egy űrrakéta

Keita Iijima / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP
Keita Iijima / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

Másodpercekkel az indítása után robbant fel egy japán cég által fejlesztett rakéta – írja a The Guardian. Az űreszköz egy műholdat állított volna pályára.

A tokiói székhelyű Space One 18 méteres Kairos rakétáját március 13-án, egy kis kormányzati tesztműholddal a fedélzetén bocsátották fel a cég kilövőállásáról a nyugat-japán Vakajama prefektúrájából. Másodpercekkel később a szilárd hajtóanyaggal működő rakéta lángba borult, és füstöt eregetett magából. A Space One szerint a repülést megszakították, a történteket pedig már vizsgálják.

A rakéta felrobbant, égő törmeléket szórva szét a hegyvidéken.

A jelenetet több százan nézték végig.

Egy-egy új, kísérleti rakétarendszer esetében nem ritkák a korai kudarcok, elég a SpaceX-féle Starship robbanásaira gondolni. A Kairosszal Japán célja az, hogy belépjen a kereskedelmi műholdak indításának potenciálisan jövedelmező piacára. A Space One-t 2018-ban hozta létre egy olyan csapat, amelynek tagjai nagy japán technológiai cégektől érkeztek.

A rakéta a tervek szerint 51 perccel az indulás után állította volna pályára a műholdat. Különböző problémák miatt a Space One korábban ötször halasztotta el a felbocsátást.

Az indítást a 15 ezer lelkes Kusimotónál hajtották végre. A város polgármestere, Tasima Kacumasza meglepetésének és csalódottságának adott hangot, de kiemelte: a település továbbra is támogatni fogja a SPace One-t.

Tavaly júliusban egy másik japán rakéta, a szilárd hajtóanyaggal működő Epsilon S egy teszt során, mintegy 50 másodperccel a gyújtás után felrobbant. Februárban aztán a japán űrügynökség évekig tartó csúszás és két sikertelen teszt után sikeresen felbocsátotta új zászlóshajó rakétáját, a H3-at.

Az ország űrprogramjának további sikere, hogy januárban egy robotizált űreszközt juttattak a Hold felszínére, ötödik nemzetként hajtva vége puha landolást az égitesten. Igaz, a misszió messze nem lett tökéletes.

Kapcsolódó
Még az idén kilőhetik a különleges, új kínai rakétát
Ezzel a fejlesztéssel zárkóznának fel Amerikához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik