Tudomány

Ismét felrobbant Elon Musk óriási rakétája

TIMOTHY A. CLARY / AFP
TIMOTHY A. CLARY / AFP

Második alkalommal bocsátották fel a SpaceX fejlesztés alatt álló óriásrakétáját, a 120 méter magas Starshipet – írja a BBC. A tesztet eredetileg november 17-én hajtotta volna végre Elon Musk űrvállalata, ám végül egy nappal elhalasztották.

Az első prototípust idén márciusban próbálták ki, a rakéta nem sokkal a magasba emelkedése után felrobbant.

Úgy tűnik, az akkori problémákat sikerült kijavítani, de a repülés ezúttal sem volt túl hosszú, a teszteszköz ismét megsemmisült.

A hasonló kísérletek a kudarc ellenére fontosak, a hibákból rengeteget tanulhatnak a fejlesztők. Erre utalt Bill Nelson, a NASA igazgatója is, aki gratulált a SpaceX-nek a teszthez. A már kész rakétát az űrhivatal is hasznosítaná, a Starshipnek komoly szerepe lehet az évtized Hold-misszióiban.

A kétfokozatú űreszközt a texasi Boca Chicából indították el, a repülést 90 percesre tervezték. A cél az volt, hogy az 50 méter magas, személyzet nélküli, Shipnek nevezett második fokozat egy majdnem teljes kört megtegyen a Föld körül, és Hawaii közelében landoljon.

A feladat nem sikerült, nagyjából 8 perccel a felbocsátás után a fedélzeti számítógépek megszakították a küldetést, a szerkezet pedig felrobbant. A hiba okait jelenleg is vizsgálják.

A kudarc ellenére a teszt komoly előrelépésnek számít. Amennyiben a Starship végleges verziója elkészül, hatalmas változást hozhat az űriparban. Az űreszköz a legnagyobb és legerősebb rakéta, amelyet az emberiség valaha létrehozott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik