Tech

Még az idén kilőhetik a különleges, új kínai rakétát

Galactic Energy
Galactic Energy

Még az idei évben felbocsáthatja különleges új rakétáját a Galactic Energy nevű űrvállalat – írja az Interesting Engineering. A Pallas-1 elnevezésű jármű ezzel történelmet írhat, mint Kína első újrafelhasználható rakétája. A cég ezzel a fejlesztéssel próbál felzárkózni a SpaceX-hez, és rivalizálni annak Falcon-9 modelljével.

A South China Morning Post értesülései szerint a Pallas-1 legkorábban novemberben indulhat majd útnak, első repülése pedig valószínűleg azzal végződik majd, hogy belecsapódik az óceánba.

A mintegy 49 méter hosszú rakétát kerozin és folyékony oxigén hajtja majd, és várhatóan körülbelül 50 alkalommal lesz képes felszállni. A Galactic Energy azt állítja, eszközük képes lesz akár 5 tonnányi rakományt is Föld körüli pályára állítani repülésenként.

Jelenleg a SpaceX az egyetlen vállalat, amely képes volt rakétaalkatrészeket újrahasznosítani: 250 alkalommal használtak fel újra gyorsítórakétákat, az űripar többi szereplője tehát messze elmarad tőlük ezen a téren. Az elmúlt években viszont a NASA, az Európa Űrügynökség (ESA) és számos kínai cég is nagy érdeklődést mutatott az újrafelhasználható technológiák iránt, így úgy látszik, ez lehet az űrkutatás jövője.

Kapcsolódó
Lakott területen csapódtak be egy kínai űrrakéta darabjai
A zuhanásról és a becsapódásról videó is készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik