Tudomány az élet nagy kérdései

Tényleg más az idős emberek testszaga?

Plattform / Getty Images
Plattform / Getty Images

Számos sztereotípiával illetik az idős embereket, azonban az egyik gyakori mellérendelést megerősítette egy 2012-es tanulmány: eszerint az „öregemberszag” tényleg létezik, a kutatásban résztvevő alanyok ugyanis képesek voltak megmondani, hogy ki fiatal és ki idős, pusztán a testszag alapján – írja az IFLScience.

A tanulmány során arra kérték a különböző korosztályokat, hogy öt éjszakán át aludjanak pólóban, hónaljpárnával, ami felszívja az izzadságot. A betéteket ezután feldarabolták, üvegekbe helyezték, és arra kértek 20 és 30 év közötti alanyokat, hogy szagolják meg az üveg tartalmát, és értékeljék az illatot, valamint becsüljék meg az alany korát.

Az eredmények megmutatták, hogy az idős embereknek valóban van egy érzékelhető hónaljszaguk, ám a közvélekedéssel ellentétben ezt a fiatalabbak nem visszataszítónak, inkább semlegesnek tartják.

A kutatók szerint azonban az idősek különleges testszaga kultúrákon átívelően bizonyított jelenség – a japánok a kareishu szóval illetik -, és valószínű, hogy a bőr vagy a lehelet szaga eredményezi azt. Egy külön tanulmány megállapította, hogy a szagot termelő 2-Nonenal összetevő, valamint a bőrön lévő bizonyos lipidek mennyisége az emberek öregedésével növekszik, ami arra utal, hogy ezeknek lehet a legnagyobb szerepe a jellegzetes szag kialakításában.

Johan Lundström idegtudós, a tanulmány vezető szerzője szerint a többi állathoz hasonlóan az emberek is képesek a testszagokból olyan jeleket kiolvasni, mint hogy ki az idős, ki a beteg, sőt a rokonok, és a megfelelő partner kiválasztására is képesek lehetünk, pusztán szag alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik