Tudomány zöldövezet

Vörös panda lapult a csempészek csomagjában

aaronchengtp photography / Getty Images
aaronchengtp photography / Getty Images

Több tucat ritka és védett állatot talált hat indiai utas poggyászában a vámhatóság a bangkoki reptéren – írja az MTI.

A csempészett egyedek között volt vörös panda, azaz macskamedve, két súlyosan veszélyeztetett gyapjasfejű tamarin, más néven Liszt-majmocska, illetve egy medvekuszkusz is, amely csak az indonéziai Celebesz (Szulavézi) szigetén honos.

Kígyók, gyíkok, 15 egzotikus madár, köztük paradicsommadarak és egy nagy Sándor-papagáj is a csempészek áldozatául estek. A példányokat a poggyász átvizsgálása során találták meg, és a thaiföldi fővárosból Mumbaiba szállították volna őket.

Egyes állatokra a bőröndökbe rejtett fonott kosarakban bukkantak rá, míg a többire, köztük a majmokra és egy papagájra légzőnyílásokkal ellátott műanyag tárolókban. A vámosok értesítették a thaiföldi természet- és állatvédelmi hatóságot. Az indiai gyanúsítottakat, köztük egy nőt vadcsempészet, az állategészségügyi törvények, valamint a vámszabályok megsértésének vádjával tartóztatták le.

Thaiföld a ritka állatok kereskedelmének egyik központja. Hivatalosan az összes érintett faj a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES) védelme alatt áll.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik