Tudomány zöldövezet

130 éve nem látott állatot találtak Magyarországon

DanielPrudek / Getty Images
DanielPrudek / Getty Images

Több mint 130 éve nem látott állatot fedeztek fel újra Magyarországon – derül ki a Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) közleményéből. A kutatók egy olyan levélbolhafajra bukkantak, amelyet hazánkban utoljára az 1880-as évek végén figyeltek meg.

A levélbolhák (Psylloidea) a rovarok egy fontos, gazdasági jelentőséggel bíró csoportja, amelynek számos komoly károkat okozó, és több ritka faj is a tagja.

A most előkerült Livilla radiata nevű szipókás rovarfaj hazai egyedeit utoljára a világhírű hemipterológus, Horváth Géza látta 1888-ban. Az elmúlt több mint 130 évben nem került elő egyetlen példánya sem Magyarországon, pedig jellegzetes szárnymintázata alapján a könnyebben felismerhető levélbolhák közé tartozik.

HUN-REN

Tápláléka a pillangós (Fabaceae) növényekhez köti, különböző zanót (Cytisus) fajokon fordul elő, illetve található meg. Most is egy zanótról került elő Lovasberény közelében. A Livilla radiata a nemzetközi irodalom alapján veszélyeztetett, hazai állományairól nincsenek információk.

Az új előfordulás miatt a kutatók összegezték a hazai pillangós növényeken élő levélbolhákat, amelyek egyik felét a hasonlóan ritka, őshonos fajok adják, míg a másik felét a nagy egyedszámban jelen levő idegenhonos inváziós fajok, amelyek a pillangós dísznövények jelentős kártevői.

Kapcsolódó
Száz éve nem látott madárfajt fotóztak le
A feketetarkójú fácángalambot 1882 óta nem látta senki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik