Tudomány

Ősi tengeri szörny csontjaira bukkantak

University of Bath
University of Bath

Egy új tanulmányban egy korábban ismeretlen, ősi tengeri gyík kövületeit mutatják be – írja a BBC. A faj mintegy 66 millió évvel ezelőtt, a dinoszauruszok korának végén létezett. A Khinjaria acuta félelmetes ragadozó lehetett: körülbelül 8 méter hosszúra nőtt meg, fogai pedig késszerűek voltak.

A szakértők egy marokkói bányában feltárt koponyát és csontvázmaradványokat elemeztek.

Dr. Nick Longrich, a Bath-i Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint a fajnak démoni pofája és késszerű fogai voltak.

Fogai és erős állkapcsa rémisztő megjelenést és rendkívüli harapóerőt biztosított az állatnak. A tudományos megnevezés a faj külsejére utal – a khinjar az arab „tőr”, míg az acuta a latin „éles” szóból eredeztethető.

A Khinjaria acuta a moszaszauruszok családjának tagja volt. Ezen méretes, tengeri hüllők mai legközelebbi rokonai a varánuszok és a kígyók.

66 millió évvel ezelőtt a mai Marokkó partjainál számos hatalmas ragadozó élt. „Ez az egyik legváltozatosabb tengeri fauna, amelyet a földtörténet során bármikor és bárhol találunk, és éppen azelőtt létezett, hogy a tengeri hüllők és a dinoszauruszok kihaltak volna” – nyilatkozta Longrich.

Mind a moszaszauruszok, mind a dinoszauruszok a késő kréta időszak vége felé, nagyjából 66 millió évvel ezelőtt pusztultak ki, ezzel pedig megnyílt a lehetőség az olyan mai tengeri állatok előtt, mint amilyenek a cetfélék, a fókák vagy a kardhalak. Napjaink tengeri ökoszisztémáiban már jóval kevesebb a csúcsragadozó, mint a kréta idején. Hogy az akkori sokszínűség hátterében pontosan mi állt, az nem tisztázott.

Kapcsolódó
Ősi delfin maradványaira bukkantak egy bányában
A faj nagyjából 23 millió éve élt, és 2 méter hosszúra nőhetett meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik