Tudomány

Ősi delfin maradványaira bukkantak egy bányában

jenoche / Getty Images
jenoche / Getty Images

Egy friss tanulmányban egy ősi delfinfajt mutatnak be – írja az IFLScience. Shane Meekin, az Otagói Egyetem munkatársa és kollégái úgy vélik, hogy az állat, az Aureia rerehua fogait ketrecszerűen használhatta.

Az OU22553 jelű példányhoz koponya, fogak, csigolyák, bordák, valamint fül- és állkapocscsontok tartoznak. Az egyedet egy mészkőbányából gyűjtötték az új-zélandi Canterbury régióban fekvő Hakataramea-völgyben.

A maradványok a becslések alapján 22-23 millió évesek lehetnek.

A koponya különösen jó állapotú, és érdekes tulajdonságokat mutat, így gyenge, hajlékony nyakat, illetve egyedülálló, oldalra néző fogakat. A szakértők szerint az A. rerehua sekély vizekben vadászhatott, száját pedig ketrecként használva foghatott apró halakat.

A faj erősen emlékeztet más, hasonló időszakból származó delfinekre, az Otekaikeára és Waipatiára. Ezen állatoknak olyan közös jellemzőik vannak, mint a kiálló fogak és az izmok rögzítésére szolgáló sekély mélyedések.

A koponya mérete alapján a csapat úgy véli, hogy az új faj alig 2 méter hosszú lehetett. Az állkapocsban 24 fog még mindig a helyén volt, 45 másik pedig kilazulva került elő.

A kutatók azt is megállapították, hogy az állat hol helyezkedett el az ismert ősi delfincsoportok között. Három csoportot különböztettek meg, ezek sorra a Waipatia, a Nihohae és az Otekaikea típus, amelyekre eltérő fogmorfológia volt jellemző. Ez arra utal, hogy az érintett delfinek különböző táplálékokat fogyasztottak, vagy más stratégiákkal vadásztak. Az új faj az Otekaikea típus tagja lehetett.

Az A. rerehua állkapcsa gyors összezárásával foghatott halakat. Fogai nem fűrészesek voltak, mint más ismert fajoké, hanem vékonyak és finomak, a vízben pedig echolokációval találhatta meg a táplálékot. Viszonylag kis mérete és koponyaformája lehetővé tehette számára, hogy gyorsan és ügyesen mozogjon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik