Tudomány zöldövezet

Ötméteres kígyót fogtak a mocsárban

jonnysek / Getty Images
jonnysek / Getty Images

Hatalmas pitont fogtak Florida mocsárvidékén egy februári kígyóvadászat során – írja a Winknews. A Conservancy of Southwest Florida szerint a csapat egy jelölt példány segítségével bukkant a méretes nőstény szalagos tigrispitonra.

Az állat közel 5 méter hosszú és 55 kilogrammos volt.

A faj nőstényei nagyobbra nőnek, mint a hímek. Floridában bevett módszer, hogy a kígyóvadászok a párzási időszakban hímeket követnek, amelyek elvezetik a szakértőket az óriási nőstényekhez. A csapat ezúttal egy 3,6 méter hosszú, Ronin nevű egyedet használt, a példányt több mint hat éve követik a biológusok.

Amikor megtalálták a hatalmas nőstényt, komoly küzdelem kezdődött. A szalagos tigrispitonok tömege szinte teljes egészében izom, egy ekkora példány befogásához egyetlen ember ereje nem is elég, jelen esetben három szakértőre volt szükség az ártalmatlanításhoz.

A kígyót humánusan elpusztították, ezzel megakadályozva, hogy a szezonban mintegy 50 utódja keljen ki. A csapat a mostanival együtt már több mint 1200 pitont távolított el Collier megyéből.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Conservancy of SWFL (@conservancyswf) által megosztott bejegyzés

A Délkelet-Ázsiában honos szalagos tigrispitonok invazívnak számítanak Floridában. A helyi populáció az egzotikus állatok tartása miatt jött létre, az állomány elszökött vagy szabadon engedett példányokból kezdett el kialakulni az 1980-as években.

A hatalmas kígyók óriási fenyegetést jelentenek az őshonos állatokra, még az aligátorokat is képesek elejteni. Éppen ezért a szakértők minden megtesznek, hogy kiszorítsák őket a térségből.

Kapcsolódó
Kígyóölésért lehet milliókat nyerni ezen a versenyen
A floridai Everglades vidékén komoly problémát okoznak az invazív pitonok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik