Tudomány zöldövezet

Kivágták Nagy-Britannia legmagasabb liliomfáját

Davide Seddio / Getty Images
Davide Seddio / Getty Images

Kivágták Nagy-Britannia legmagasabb liliomfáját – írja a The Guardian. A növényt 50 évvel ezelőtt ültették egy Poole nevű angol városban, azóta pedig igazi látványossággá vált. Minden tavasszal érkeztek látogatók a településre csak azért, hogy megcsodálhassák gyönyörű, rozsaszín virágait.

Nemrég azonban egy fakertész észrevette, hogy a 18 méter magas fa korhadni kezdett, emiatt pedig a kivágása mellett döntöttek, nehogy rádőljön az egyik közeli épületre.

A megkérdezett helyiek arról számoltak be, nagyon sajnálják, hogy eltűnt szeretett növényük, ugyanakkor úgy gondolják, helyes döntés volt kivágni, hiszen veszélyt jelentett a lakosokra.

A liliomfát ültető személy az 1980-as években meghalt, a helyiek pedig annyira aggódtak attól, hogy a ház új tulaja megszabadul majd tőle, hogy védelmi végzést kértek rá, amelyet meg is kaptak. Viszont nem mindegyik lakos rajongott a növényért: egyesek szerint már túl nagyra nőtt és sok kellemetlenséget okozott. A lehulló virágszirmok például állítólag minden évben 5 kerekes szemeteskukát töltöttek meg.

Kapcsolódó
Áll a bál: kivágtak egy öreg, védett erdőt a Tiszánál
Védett, rendkívül értékes erdőrészek is áldozatul estek az árvízvédelmi tarvágásnak Tiszazug mellett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik