Tudomány zöldövezet

Először készült fotó a ritka madárfajról

Matt Brady / The University of Texas at El Paso (CC BY-NC)
Matt Brady / The University of Texas at El Paso (CC BY-NC)

Hat hetet töltöttek a Kongói Demokratikus Köztársaság dzsungelében az El Pasó-i Texasi Egyetem és a kongói Centre de Recherche en Sciences Naturelles munkatársai egy elveszett madárfaj keresésével – írja az IFLScience.

A kutatóknak végül sikerült első alkalommal megörökíteniük a koronás pápaszemesgébicset (Prionops alberti).

„Elképesztő élmény volt találkozni ezekkel a madarakkal. Tudtuk, hogy előfordulhatnak itt, de arra nem voltam felkészülve, hogy milyen látványosak és egyediek lesznek élőben” – mondta Michael Harvey, a csapat tagja.

A koronás pápaszemesgébicset az expedíciót megelőzően közel 20 éve nem látták, több szakértő attól tartott, hogy a faj kihalt. A csapat több mint 120 kilométert tett meg a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén található Itombwe-hegységben, hogy az állatra bukkanjon. A kutatók végül sikerrel jártak, a madarakat zajos, aktív csoportokban találták meg az erdő mélyén.

Az országban zajló háborúk és politikai instabilitás eddig megnehezítette az érintett terület felkeresését, ezért nem észlelték olyan régóta a fajt. Az expedíció során a csapat három különböző helyszínen 18 egyedre bukkant, emellett egy, utoljára 1950-ben látott békát is felfedezett.

Bár az újbóli megtalálás mindenképp jó hír, a szakértők aggódnak a fajok jövőjéért. A fakitermelés, a mezőgazdaság és a bányászat egyre erősödik a régióban, ami veszélyezteti az élőhelyeket, emellett a klímaváltozás is komoly problémát okoz. „Más kutatókkal és természetvédelmi szervezetekkel tárgyalásokat folytatunk a régió erdeinek és a koronás pápaszemesgébics védelmére irányuló további erőfeszítéseinkről” – emelte ki Harvey.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik