Tudomány zöldövezet

Borsónál is kisebb a világ legapróbb gerincese

Renato Gaiga
Renato Gaiga

Egy friss tanulmányban sikerül megerősíteni, hogy a Brachycephalus pulex a világ legkisebb gerincese – írja a ScienceAlert. A borsónál is kisebb békafaj megközelíti azt a határt, amelynél gerinces egyszerűen nem lehet kisebb.

A brazíliai Serra Bonita hegyvidékén előforduló állatot 2011-ben írták le, de csak mostanra sikerült elég példányt megvizsgálni ahhoz, hogy igazolják: az eredeti egyedek egészen pici mérete nem véletlen. Wendy Bolaños, a Santa Cruz-i Állami Egyetem herpetológusa és a csapat tagja szerint az eredmények alapján a faj valóban a világ legkisebb békája és gerincese.

A rekorder korábban a pápua új-guineai Paedophryne amauensis békafaj volt, amelynek hímjei 7,7 milliméteresek, azaz több mint fél milliméterrel nagyobbak, mint a brazíliai állat. A kutatók 46 hím és nőstény példányt, valamint más apró fajok egyedeit elemezték. A tudósoknak alaposan meg kellett vizsgálniuk a békák nemi szervét, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy az állatok valóban kifejlett példányok.

Az eredmények alapján a kifejlett hímek átlagosan mindössze 7,1 milliméteresek.

A nőstények más, kistermetű békafajokhoz hasonlóan valamivel nagyobban, 8,15 milliméteresek.

Az apró test azt jelenti, hogy a fajnak kevesebb táplálékra van szükséges, és ügyesebben elrejtőzhet a ragadozók elől. Gerincesek esetében ugyanakkor a méretnek van korlátja: a test nem lehet 6 milliméternél kisebb. Ezen határ alatt kihívást jelent, hogy elegendő sejttípus férjen el a szervezetben az összes létfontosságú szerv kialakításához, illetve hogy megfelelő mennyiségű petesejt termelődjön.

A parányi méret miatt a békák sok, rokonaikra jellemző tulajdonságukat elveszthetik, ugrási képességük például leromolhat, fajtársaik szerelmi dalát pedig nem hallhatják. A Brachycephalus pulex esetében az ujjak száma csökkent le, emellett csak a gerincük és koponyájuk rendelkezik kemény, csontos részekkel, a többi puhább porc. A rokonfajokhoz hasonlóan ezen békák füle is fejletlen, és hangkeltést egyelőre nem figyeltek meg náluk.

Kapcsolódó
Mérgező békákkal volt tele a brazil nő poggyásza
A nő Kolumbiából akarta kicsempészni a veszélyeztetett állatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik