Tudomány zöldövezet

Ritka, gyilkos ragadozót fogtak el Afganisztánban

OMER ABRAR / AFP
OMER ABRAR / AFP

Elfogtak egy hópárducot az afgán hatóságok, miután több tucat haszonállattal végzett. A ritka ragadozót hamarosan visszaengedik a vadonba – írja az AFP a Wildlife Conservation Society állatvédelmi szervezet vasárnapi jelentése alapján.

A veszélyeztetett hópárducot (Panthera uncia) csütörtök éjszaka kapták el az ország hegyvidékes észak-keleti térségében. Az állatot azért sikerült befogniuk, mert csapdába esett egy karámban, ahol mintegy 30 állatot tépett szét.

A ragadozót ezután a tartomány fővárosába szállították, és a kormányzó birtokán egy ketrecbe zárták.

OMER ABRAR / AFP

A Wildlife Conservation Society arról számolt be, hogy a hópárducot megvizsgálta egy állatorvos, aki ellátta a lábán található apró sérülést is. A hatóságok pedig megígérték, hogy hamarosan szabadon engedik az állatot.

A hópárducok vagy más néven irbiszek (Panthera uncia) Közép-Ázsia hegyvidékes területein őshonos, ahol kiválóan alkalmazkodott a hideghez és a hófödte tájakhoz. Mivel rendkívül jól tudnak rejtőzködni, gyakran „a hegyek szellemeinek” is szokták őket nevezni. Ezek a macskafélék (Felidae) akár 75 kilogrammosra és 130 centiméter hosszúra is megnőhetnek. Puha, dús bundájuk, valamint hatalmas mancsaik vannak, farkuk pedig elképesztően nehéz és hosszú: az 1 métert is elérheti.

Mivel bundájuk kifejezetten értékes portékának számít, gyakran az orvvadászok célpontjává válnak. Emiatt az 1960-as években a vadon élő példányok száma 1000-re csökkent. Szerencsére időközben sikerült megnövelni a populációjukat, így a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) nemrég veszélyeztetettről sebezhetőre módosította természetvédelmi státuszukat.

Kapcsolódó
Kancsal hópárducot gyászolnak Amerikában
Milenka 15 éves korában pusztult el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik