Tudomány zöldövezet

A véltnél is gyorsabb lehet a klímaváltozás

Albert Llop / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Albert Llop / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Egy új tanulmány alapján a globális felmelegedés a véltnél gyorsabban zajlik és hosszabb ideje tart – írja az MTI. A kutatók az ősi Ceratoporella nicholsoni tengeri szivacsok kalcium-karbonát csontvázában megőrződött óceáni hőmérsékleti adatokat elemezték.

Az eredmények azt mutatják, hogy az iparosodás korának felmelegedése az 1860-as évek közepén elkezdődött, ami megfelel a feljegyzéseknek, ugyanakkor több mint 70 évvel korábbi időpont, mint amit a hajókról mért tengerfelszíni hőmérsékleti adatok sugalltak.

Malcolm McCulloch, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem munkatársa szerint a globális felmelegedést mintegy 0,5 Celsius-fokkal alábecsülték, ami azt jelenti, hogy közelebb vagyunk a 2015-ös párizsi klímaegyezmény 1,5 Celsius-fokos határához, mint korábban gondolták.

McCulloch rámutatott, hogy míg ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) 2020-ig 1,2 Celsius-fokos felmelegedést becsült, addig a hőmérséklet valójában már 1,7 Celsius-fokkal magasabb az iparosodás előtti időszakhoz képest. Ha a kibocsátás a jelenlegi ütemben folytatódik, a globális átlaghőmérséklet növekedése az iparosodás előtti időszakhoz viszonyítva a 2020-as évek végére biztosan meghaladja majd a 2 Celsius-fokot, 2050-re pedig a 2,5 Celsius-fokot.

McCulloch szerint további aggodalomra ad okot, hogy vizsgálatuk alapján a szárazföldi felmelegedés is gyorsabban zajlik, és 2050-re a szárazföldön az átlaghőmérséklet várhatóan mintegy 4 Celsius-fokkal lesz magasabb az iparosodás előtti szintnél. Mint kiemelte, a legnagyobb feladat jelenleg, hogy a globális felmelegedés mértékét legfeljebb 2 Celsius-foknál megállítsák, de ehhez az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030 elejére, de legkésőbb 2040-re a felére kell csökkenteni.

Sok a kritikus

Az új megállapításokat több klímakutató kritikával fogadta – írja a The Guardian. Michael Mann, a Pennsylvaniai Egyetem munkatársa például rendkívül szkeptikus, mivel az ősi szivacsok egyetlen régióból származnak, így véleménye szerint nem írhatják felül a globális műszeres méréseket.

Dr. Andrew King, a Melbourne-i Egyetem éghajlatkutatója kiemelte: az IPCC az 1850 és 1900 közötti időszakot pragmatikus döntés keretében választotta az iparosodás előtti időszaknak, tekintettel arra, hogy 1850 előtt nem érhetőek el műszeres adatok. A szakértőnek aggályai vannak azzal az állítással kapcsolatban, hogy a bolygó már 1,7 Celsius-fokot melegedett az ipari forradalom kezdete óta.

Yadvinder Malhi, az Oxfordi Egyetem kutatója szerint az eredmények közlésének módja a hibás volt, és összezavarhatja a közvéleményt. Mint rávilágított, az új tanulmány nem jelenti azt, hogy már átléptük a párizsi klímaegyezmény határát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik