Tudomány zöldövezet

Kétszeresére nőtt a halálos cápatámadások száma tavaly

stefanoborsani / Getty Images
stefanoborsani / Getty Images

Kétszeresére nőtt a halálos cápatámadások száma 2023-ban, a legtöbb eset Ausztráliában történt, a legtöbb áldozat pedig szörfös volt – írja a New Scientist.

A Floridai Egyetem kutatói 2023-ban világszerte 120 emberek és cápák közötti interakciót vizsgáltak meg. Ezek közül 69-ről bizonyosodott be, hogy provokálás nélkül történtek, vagyis a ragadozók „ok nélkül” támadtak. Ez a szám 2002-ben csak 57 volt.

Másik 22 esetben megállapítható provokáció, vagyis az interakciót az emberek kezdeményezték azzal, hogy megpróbálták megetetni, megsimogatni vagy éppen egy hálóból kiszabadítani az állatokat. A többi incidensnél a szakértők nem tudták pontosan meghatározni a körülményeket.

A tavalyi évben összes 10-en haltak meg cápatámadás miatt, kétszer annyian, mint 2022-ben.

A végzetes esetek közül 4 történ Ausztráliában: februárban egy 16 éves lány, májusban egy 46 éves férfi, októberben egy 55 éves férfi, decemberben pedig egy tizenéves fiú esett áldozatul a tengeri ragadozóknak. Ausztráliában átlagosan évente mindössze 1 ember halálát okozzák cápák, így a tavalyi 4 kifejezetten soknak számít.

A Floridai Egyetem szakértői szerint kissé aggasztó a provokálás nélküli támadások számának növekedése, ugyanakkor nem gondolják, hogy az adatok egy új trendre utalnak, egyszerűen csak többen voltak balszerencsések 2023-ban.

Kapcsolódó
Halálos cápatámadás történt a Bahamáknál
Az áldozat egy amerikai nő, akit állószörfözés közben kapott el a cápa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik