Tudomány zöldövezet

1200 tonna szemetet szedtek össze a Tisza forrásvidékén

Lyudmila Lucienne / Getty Images
Lyudmila Lucienne / Getty Images

1200 tonna hulladékot gyűjtöttek össze és hasznosítottak újra a Tisza ukrajnai forrásvidékén a PET Kupa Egyesület és a Diageo vállalat közös programjának keretében – írja az MTI. A két szervezet két évre szóló, Call-action elnevezésű projektje 21 helyi település, 29 iskola és 61 800 lakos és diák közvetlen bevonásával valósult meg.

Az eredeti vállalás egy éven belül teljesült, végül jelentősen túllépték a kitűzött célt.

A szervezetek 690 tonna szemét begyűjtésére, szelektálására és feldolgozására vállalkoztak a Tisza kárpátaljai forrásvidékén, ahol a korlátozott központi hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás hiánya miatt nagyjából 3 millió tonna hulladék halmozódott fel, veszélyeztetve a helyi környezetet, a folyókat, az erdőt, nemcsak az ukrajnai szakaszon, hanem Magyarországon is.

„Évtizedes folyómentő tapasztalatainkkal szerencsére nem ritka, hogy túlteljesítjük a célokat, de a mostani eredmény valóban egészen rendkívüli, főleg az ukrajnai kihívások miatt” – mondta Hankó Gergely, a PET Kupa projektvezetője, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezetője egy sajtótájékoztatón.

A Kárpátalján élő szakemberek bevonásával majdnem megduplázódott a begyűjtött és a körforgásban tartott szemét mennyisége, így 1200 tonna hulladéktól mentesült a helyi környezet. Hankó Gergely szerint így a hulladékot már nem hozza el a Tisza Magyarországig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik