Tudomány zöldövezet

Hihetetlenül ritka ragadozó született Debrecenben

Zoo Debrecen
Zoo Debrecen

Elképesztően ritka állat, egy észak-kínai leopárd született a Zoo Debrecenben – derül ki az állatkert keddi közleményéből. A régóta várt kölyök 2023. november 21-én született a 2022 őszén egymásra talált Coolio és Jilin nevű példányok utódjaként.

A bő kéthónapos csemete kezdettől fogva szépen gyarapodik anyja gondoskodása mellett. A most 3100 grammos kisleopárd kondíciója kifogástalan, neme nőstény, nevéről pedig ez alapján döntenek majd a látogatóközönség bevonásával, akik délutánonként már jó eséllyel láthatják a kifutóban, ahogy egyre bátrabban ismerkedik téli környezetével.

Zoo Debrecen

Az észak-kínai leopárd (Panthera pardus japonensis) az egyik legészakibb elterjedésű leopárdalfaj, így trópusi rokonaitól jól megkülönbözteti nagyobb termete és dúsabb szőrzete. Jellemzően nagyobb vadakat, főként vaddisznót és szarvast ejt el, de a madarakat és rágcsálókat sem veti meg. A téli párzási időszakot és az anyai utódgondozást leszámítva magányosan él és erősen territoriális.

Bár a Dél- és Kelet-Ázsiában és Afrika nagy részén egyaránt őshonos leopárd vagy párduc a legnagyobb elterjedésű nagymacskafaj, élőhelyének szűkülése és aprózódása, valamint az orvvadászat a kihalás szélére sodorta, így sebezhető besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. Bizonyos alfajai fokozottan fenyegetettek: észak-kínai leopárdból a becslések szerint alig több mint 300 egyed él a természetben, a világ állatkertjei – nagyrészt az európai intézmények – pedig egy immár 55 egyedet számláló állomány gondozásával és gyarapításával veszik ki a részüket a megmentéséből.

Kapcsolódó
Elképesztően ritka állat született Magyarországon
Igazán különlegesnek számít a kis újszülött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik