Tudomány zöldövezet

Száz éve kihaltnak hitt állatot találtak a dzsungel mélyén

Paul Souders / Getty Images
Paul Souders / Getty Images

Egy korábban kihaltnak hitt és egy eddig teljesen ismeretlen állatfajra is rábukkantak a Fülöp-szigetek esőerdejeiben az Albertai Egyetem kutatói – derül ki az intézmény közleményéből.

A Metapocyrtus (Orthocyrtus) bifoveatus nevű ormányosbogarat utoljára 100 éve látták a szigetországban, ezért a tudósok azóta úgy hitték, a faj teljesen kihalt az élőhelyét érintő erdőirtások miatt. Tom Terzin professzor új kutatása viszont azt bizonyítja, hogy ezek a rovarok valahogy mégis életben maradtak.

Tom Terzin

Emellett pedig egy új ormányosbogár-félét is felfedezett, amely a Metapocyrtus (Trachycyrtus) augustanae nevet kapta. Ez az ízeltlábú alig félcentiméter hosszúságú, és különlegessé, hogy – színes rokonaival ellentétben – kitinpáncélja teljesen fekete.

Elmondása szerint Terzin egészen kisgyermekkora óta arról álmodott, hogy egyszer felfedez egy új bogárfajt, mivel mindig is lenyűgözték őt ezek a rovarok. A kutató szerves robotokhoz hasonlította őket, akiket páncél borít és egyszerű utasításokat követnek.

Tom Terzin

A szakértő szerint nagyon fontos, hogy tudjunk az összes ormányosbogárfaj létezéséről, és hogy szemmel tartsuk populációikat, hiszen ezek az állatok akár kártevőkké is válhatnak, akárcsak a zsizsikek – amelyek egyéként szintén ormányosbogár-félék. Ha ugyanis a klímaváltozás, illetve az emberi tevékenység hatására elvesztik élőhelyeiket és természetes táplálékforrásaikat, akkor a termőföldek felé vehetik az irányt.

Kapcsolódó
Eddig ismeretlen kígyót találtak az erdő mélyén
Az új faj nagyjából 1000-1500 méteres magasságban él.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik