Tudomány

Maja király kincsére bukkantak a dzsungel mélyén

photography by p. lubas / Getty Images
photography by p. lubas / Getty Images

Egy korábban ismeretlen maja király kincsére bukkantak egy Guatemalai esőerdőben – írja a National Geographic. A különleges lelet izgalmas részleteket árul a maják ősi történelméről.

A dél-amerikai ország dzsungelében még a 20. század elején bukkantak rá egy ősi maja város romjaira. A régészek most ezen a helyen, pontosabb a település közepén található királyi piramisban végeztek újabb feltárásokat. Az ásatások közben észrevették, hogy egy alagúton keresztül kincsvadászok jutottak be az építménybe, és kifosztották azt. Szerencsére azonban egy részt érintetlenül hagytak a bűnözök, így itt kezdtek el keresni a kutatók.

Nagyjából hét méter mélységig leástak, amikor hirtelen megpillantottak egy koponyát, néhány fogat, illetve egy koporsóformájú kődobozt.

A koporsóban az emberi maradványok mellett érdekes tárgyakat is találtak, köztük egy edényt, hatalmas kagylóhéjakat, illetve gondosan elhelyezett apró jádedarabokat. A szakértő szerint ezek a féldrágakövek egykor egy álarcot alkothattak, amelyet a halott arcára helyeztek eltemetése előtt. Laboratóriumukban újra is alkották a maszkot, az erről készült fotókat ide kattintva lehet megtekinteni.

A vizsgálatokból kiderült, hogy a különleges lelet Krisztus után 350 körülről származik, tehát majdnem 1700 éves. Estrada-Belli professzor, az ásatások vezetője úgy véli, minden jel arra utal, hogy a sírban fekvő személy egy nagy hatalmú maja király lehetett.

Kapcsolódó
Ősi maja városra bukkantak a dzsungel mélyén
A dél-amerikai Guatemalában fedezték fel a romokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik