Tudomány az élet nagy kérdései

Lehet emberallergiájuk az állatoknak?

photo-vista.de / Getty Images
photo-vista.de / Getty Images

Sokan allergiások a kutyák, macskák vagy egyéb házi kedvencek szőrére, amely akár viszketést és tüsszögést is kiválthat náluk. De vajon lehetnek allergiások az állatok is ránk, emberekre?

Dr. Heather Edginton bőrgyógyász szerint igen. A szakértő azt nyilatkozta a Live Science-nek, hogy kedvenceinek az emberekhez hasonlóan lehetnek érzékenyek ételekre, bolhákra vagy környezeti tényezőkre. Utóbbi kategóriába esik az „emberallergia” is.

A felmérések szerint a kutyák nagyjából 20 százaléka küzd valamilyen allergiával, ezek fele pedig az emberekre is érzékeny. Szerencsére azonban az emberallergiának nincsenek súlyos tünetei, leginkább csak vakarózást okoz az állatoknál.

Az allergiás házi kedvencek tünetei kezelhetőek antihisztaminokkal vagy – amennyiben ezek nem hatásosak – szájon át beadható szteroidokkal is. Utóbbiaknak azonban több mellékhatásuk is lehet, köztük megnövekedett étvágy, erős lihegés és fáradtság. Szintén segíthet az immunoterápia, vagyis a rendszeresen beadott allergia elleni oltások, ez a kutyák 60, a macskák 78 százalékánál beválik.

Kapcsolódó
Miért csóválják a farkukat a kutyák?
Ez a bájos szokás nem csak az öröm jele lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik