Tudomány az élet nagy kérdései

Miért csóválják a farkukat a kutyák?

RichLegg / Getty Images
RichLegg / Getty Images

Bár a kutyák és az emberek már több ezer éve egymás mellett élnek, a tudósok máig nem tudják pontosan, hogy miért is csóválják farkukat ezek az állatok. Egy új tanulmány szerzői viszont azt remélik, sikerül választ találniuk az évezredes rejtélyre – írja az IFLScience.

A köztudatban az terjedt el, hogy négylábú barátaink akkor kezdenek heves faroklengetésbe, amikor örülnek vagy izgatottak, ezt azonban nem támasztják alá a tudományos megfigyelések. Sőt, a kutatások szerint az agresszív kutyák hajlamosabbak a csóválásra engedelmes fajtársaiknál.

Arra is utalnak bizonyítékok, hogy ez a szokás jelzésként is funkcionálhat, amelyet a kis kedvencek például arra is használnak, hogy enni kérjenek gazdáiktól.

A szakértők mindezek alapján két lehetséges magyarázatot állítottak fel a farokcsóválás rejtélyének megfejtésére. Az egyik lehetséges válasz az, hogy az emberrel szembeni szelídséget és a farokcsóválásra való hajlamot okozó gének kapcsolatban állnak egymással, így a kutyák háziasításakor elkerülhetetlenül a faj jellegzetességé vált ez a szokás. A másik megfejtés az lehet, hogy az emberek direkt azokat a kutyákat tenyésztették, amelyek sokat csóválták a farkukat, mivel tetszett nekik ez a bájos, ütemes mozgás.

A tanulmány szerzői hangsúlyozzák, hogy ezek csupán feltevések, amelyek mögött nem állnak kikezdhetetlen tudományos bizonyítékok, viszont nagyon is logikusnak tűnnek.

Kapcsolódó
Mi történne a kutyákkal, ha eltűnnének az emberek?
A kutatásokból kiderül, melyik kutyák tűnnének el elsőként, és hogyan változna meg az állatok felépítése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik