Tudomány zöldövezet

Átlátszó állatot találtak a tenger mélyén

takau99 / Getty Images
takau99 / Getty Images

Átlátszó testű, hatalmas szemű állatot fedeztek fel a Bahamáknál – írja a Live Science. Amint az új fajról szóló tanulmányból kiderül, az eddig sosem látott rák a Booralana nickorum nevet kapta, és mintegy 300 millió éve élhet a Földön.

A rákot nagyon mélyen, mintegy 540-560 méterrel a tenger alatt találták meg. Amint meglátták, a kutatók egyből tudták, hogy olyan állatot sikerült kifogniuk, amilyet korábban még sosem láttak.

Mivel a tenger mélyén él, ahová nem jut le a napfény, testének nincs szüksége festékanyagokra, ezért teljesen fehér és enyhén áttetsző is.

Nicholas Higgs, a tanulmány egyik szerzője elmondta, még az állat belső szervei is láthatók a testén át.

Oliver N. Shipley et al. / Zootaxa

A B. nickorum az ászkarákok rendjébe (Isopoda) tartozik, de 55-76 milliméteres testhosszával jóval nagyobb szárazföldi rokonainál, a gombászkáknál (Armadillidiidae), amelyek általában csak 14 milliméteresre nőnek. Nagy testméretük feltehetőleg táplálkozási módjukkal lehet összefüggésben, ugyanis ezek a rákok mélytengeri dögevők, amelyek a fentről aláhulló táplálékon élnek. Az ilyen életmódot folytató állatok esetében előfordul, hogy csak ritkán jutnak élelemhez, így fontos a nagy testméret, hogy amikor lehetőségük van rá, akkor minél többet tudjanak enni.

Kapcsolódó
Szinte láthatatlan állatot fedeztek fel Ázsiában
Mindössze két példányt sikerült csak észrevenniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik