Tudomány zöldövezet

Vízbe fagyott, élő aligátorról készült videó

Matt Hansen Photography. Dynamic Wildlife Photography / Getty Images
Matt Hansen Photography. Dynamic Wildlife Photography / Getty Images

Múlt héten rendkívül hideg idő csapott le Texasra, az egyik helyi aligátormentő-központban pedig a szakértők egy jégbe fagyott, még mindig élő egyedet találtak – írja a CBS. A létesítmény, a Gator Country a TikTokon tett közzé egy videót az esetről, a felvételen Gary Saurage, a központ tulajdonosa mutatja be a tóba fagyott példányt.

A videón az aligátor szinte teljesen elmerül a befagyott vízben, és csak a farka, illetve az orra egy része látszik ki.

Saurage szerint az állat épp téli álmot alszik. „A szíve percenként háromszor ver. Emberek, ez elképesztő, így maradnak életben az aligátorok a jégben” – teszi hozzá.

Amire Saurage utal, az a brumációnak nevezett hibernációs folyamat. Az aligátorok hüllők, ami azt jelenti, hogy hidegvérűek, és a környezetükre támaszkodnak, hogy melegen tartsák magukat. A brumáció során alacsony anyagcsere-állapotba kerülnek: minimális aktivitást végeznek, de még mindig képesek felébredni és inni.

Texasban az aligátorok általában október közepe és március eleje között vannak ilyen állapotban. Az állatok jellemzően odúkban húzzák meg magukat, de néha a vízben kötnek ki. Amikor a víz befagy, az aligátorok az orrukkal egy lyukat alakítanak ki, hogy lélegezni tudjanak. Amíg az orrlyukaikat a felszín felett tudják tartani, életben maradnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik