Tudomány zöldövezet

Ez a világ legrondább gyepe

skhoward / Getty Images
skhoward / Getty Images

Egy ausztrál nő nyert kertjével a világ legrondább gyepei számára rendezett versenyen – írja az Insider. A svédországi Gotland szigete által megszervezett pályázat célja az, hogy a zöld pázsit normájának megváltoztatásával vizet takarítsanak meg az emberek.

A zsűribe Gotland tisztviselői mellett írországi, új-zélandi, ausztráliai és amerikai tagok is becsatlakoztak. A szervezők szerint a versenyen humor segítségével világítanak rá egy komoly problémára.

A pályázaton azokat díjazzák, akik büszkén hirdetik: gyepüket méltán ítéli a szomszédság és a világ a legvisszataszítóbbnak.

A legrondább pázsit címét idén a tasmaniai Kathleen Murray gyepe kapta meg.

A zsűri megjegyezte: minden versenyző udvarában sok olyan csúnyaság volt, amelyre büszkék lehetnek.

Murray kertjében három olyan verem is található, amelyet őshonos kis erszényesek, bandikutok hoztak létre. A nő egyetlen csepp vizet sem fordít öntözésre, ezzel mutatva példát takarékosságban.

A négygyermekes, 53 éves anya eleinte azt tervezte, hogy parkosítani fogja a kertjét, de végül hagyta, hogy a helyi növényevők – wallabyk, kenguruk, hangyászsünök és bandikutok –, természetes fűnyírók vegyék azt birtokba. Murray szerint az állatok számára a kert kifejezetten gyönyörű.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik