Tudomány zöldövezet

Már sehogy sem tudjuk leállítani az óceánok melegedését

Gloria Parker / Getty Images
Gloria Parker / Getty Images

A világ óceánjainak hőmérséklete tavaly rekordszintre emelkedett, és ezzel a tengerek felmelegedése már ötödik éve döntött rekordot – írja az MTI egy, az Advances in Atmospheric Sciences című folyóiratban közzétett tanulmány alapján.

Cseng Li-csing, a tanulmány vezető szerzője, a Kínai Tudományos Akadémiához tartozó Légkörfizikai Intézet kutatója elmondta, hogy az óceánok felmelegedése kulcsfontosságú a klímaváltozás adatainak követésében, mivel a globális hő több mint 90 százalékát az óceánok nyelik el.

Az óceánok szabályozzák, hogy milyen gyorsan változik a Föld éghajlata. A bolygó múltjával vagy jövőjével kapcsolatos kérdésekre a válaszokat az óceánokban lehet megtalálni

– mondta.

A tudós hozzátette: a szintén rekordmeleg 2022-höz képest a Föld óceánjainak a felszíntől kétezer méteres mélységig terjedő rétege nagyobb mennyiségű hőt nyelt el, mint ami 2,3 milliárd olimpiai úszómedence vizének felforralásához lenne szükséges. A tanulmány szerint 2023-ban az óceánok globális átlagos felszíni hőmérséklete az előző évhez képest 0,23 Celisus fokkal emelkedett.

A szakértők szerint az óceánok felemelegedése ebben az évszázadban visszafordíthatatlan folyamat, és ezen az sem tudna változtatni, ha jelentősen csökkenne a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok mennyisége.

Ennek megfelelően nem elegendő a karbonkibocsátás korlátozása, és a megújuló energiák használatának növelése, hanem a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra is koncentrálni kell.

A kutatás azt is megállapította, hogy azokban a térségekben, ahol az óceánok vize magas sótartalmú volt, nőtt a sókoncentráció, ahol pedig alacsony volt, ott csökkent. Ez a tendencia szintén öt éve megfigyelhető. A kutatók arra figyelmeztettek, hogy a felmelegedő óceánokban csökken az oxigén mennyisége, és az elnyelhető szén-dioxid mennyiség is, ami súlyos következményekkel jár az óceánok ökoszisztémájára. A felmelegedő óceánok emellett az időjárást is befolyásolják, az atmoszférába kerülő extra meleg és nedvesség nagy esőzésekkel, széllel és áradásokkal járó viharokat okoz.

Kapcsolódó
Az emberi tűrőképességet meghaladó hőhullámok jöhetnek idén
Van az a pont, ahol az izzadtság már nem hűti a testet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik