Tudomány

Megfejthették a Cerne Abbas-i óriás rejtélyét

merlinpf / Getty Images
merlinpf / Getty Images

Az Oxfordi Egyetem kutatói megfejthették a Cerne Abbas-i óriás rejtélyét – írja a Heritage Daily. A szakértők úgy gondolják, hogy a hatalmas figura Herkulest ábrázolja, és az angolszász korban seregek gyűjtőállomásaként szolgált.

A Cerne Abbas-i óriás egy 55 méter magas dombrajz az angliai Dorsetben található Cerne Abbas falu közelében.

Az óriás eredete régóta vitatott, a legkorábbi egyértelmű írásos feljegyzés a 17. század végéről származik.

A figura egy kolosszális, meztelen férfit ábrázol, aki egy bunkósbotot tart, a derekán pedig egy vonal húzódik, amely a feltételezések szerint egy övet ábrázol. Egy 1996-os vizsgálat feltárta, hogy a forma az idők során változott, a bal karon például eredetileg egy köpeny lehetett, a bal kézben pedig talán egy levágott fej volt. 2021-ben az is kiderült, hogy az ábra az angolszász korból (700-1100) maradt fenn.

Az Oxfordi Egyetem kutatói most arra jutottak, hogy az alak Herkulest ábrázolja, és a nyugat-szász seregek gyűjtőállomása volt abban az időszakban, amikor a helyi királyságok konfliktusban álltak a betörő vikingekkel. Az óriás kiemelkedő jellege, valamint a fő útvonalakhoz, egy édesvízforráshoz és egy nyugat-szász birtokhoz való közelsége miatt tökéletes gyülekezőhely lehetett.

A csapat azt is feltételezi, hogy a helyi apátság szerzetesei a Szent Eadwold ereklyéire való igény érvényesítése érdekében az érintett szentet ábrázoló alakként értelmezték az óriást. A figurára utalhat egy 11. századi kézirat is, amely Szent Eadwoldról, a térség híres remetéjéről szól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik