Tudomány

Ősi geoglifákra bukkantak a sivatagban

DoraDalton / Getty Images
DoraDalton / Getty Images

Az Icai San Luis Gonzaga Nemzeti Egyetem régészei 29 geoglifát találtak a dél-perui Ica régiójában, az Atacama-sivatagban – írja a Heritage Daily. A felszínen kialakított geoglifák macskaszerű és antropomorf alakokat ábrázolnak.

A kutatók szerint a geoglifák az időszámítás előtt 300 és időszámítás szerint 100 közötti időszakra datálhatók, ami megfelel a késői Paracas-korszaknak és a korai Nasca-korszaknak.

A paracasi andoki kultúra időszámítás előtt 800 körül alakult ki. A régióban számos geoglifát hoztak kapcsolatba ezen kultúrával, köztük a mai Palpa város környékén található ábrákat.

Úgy tartják, hogy a Paracas-kultúra az időszámítás előtt 100 körül kialakult Nasca-kultúra előfutára volt. Míg számos Nasca-vonal különféle jól behatárolható élőlény, például stilizált kolibrik, pókok, majmok, halak, cápák, kardszárnyúak, gyíkok és növények megjelenítései a sivatagi sík vidéken, addig a Paracas-geoglifák viszonylag rejtélyesebbek. Az ábrák a szintén a paracasi kultúra által létrehozott sziklarajzokra emlékeztető motívumokat vonultatnak fel, valamint emberszerű alakokat vagy harcosokat.

Az Ica régióban nemrégiben drónok segítségével végzett vizsgálat során az El Ingenio körzetben tíz geoglifát azonosítottak, amelyeken macskaszerű formák láthatóak, és amelyek mérete akár 17 méter hosszú és 12 méter széles is lehet. A Changuillo körzetben további 8 geoglifát találtak, amelyeken szintén macskák láthatóak, és amelyek mérete akár a 37 méter hosszúságot és a 13 méter szélességet is eléri.

A többi azonosított geoglifán antropomorf alakok láthatóak, amelyek közül tízet az El Ingenio körzetben, míg egyet a Changuillo körzetben találtak. A kutatók szerint a paracasiak a macskákat vízistenségnek tekintették, és szorosan összekapcsolták őket a termékenység fogalmával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik