Tudomány

Veszélyes vírus ölt meg egy tengeri óriást

Danny Lawson - PA Images / Contributor / Getty Images
Danny Lawson - PA Images / Contributor / Getty Images

Ahogy korábban beszámoltunk róla, egy elpusztult, 16 méter hosszú közönséges barázdásbálnát találtak a délnyugati-angliai Cornwall egyik partján. A boncolási eredmények alapján az állat halálát valószínűleg egy kanyaró típusú vírus okozta – írja a BBC.

A tetemet november 15-én fedezték fel Newquay-nél. A boncolást követően megállapították, hogy a bálnában egy olyan morbillivírus volt, amely az embernél előforduló kanyaró kórokozójával áll közeli rokonságban. A vírus más tengeri fajoknál is okozott már megbetegedéseket.

James Barnett állatpatológus szerint a bálnának agygyulladása volt. „További vizsgálatokat kell végeznünk, hogy pontosan kiderítsük az okot, de valószínűleg morbillivírusról van szó, amelynek legközelebbi rokona az emberi kanyaró” – mondta a szakértő.

A morbillivírusok rendkívül fertőzőek, és az 1990-es és 2000-es években komoly járványokat idéztek elő a Földközi-tengeren a gömbölyűfejű delfinek és a csíkos delfinek körében. A kórokozók az 1980-as és 1990-es években az Egyesült Államok atlanti-óceáni partjainál élő palackorrú delfineket is megfertőzték. Ezen vírusnemet korábban már detektálták közönséges barázdásbálnákban, disznódelfinekben, kardszárnyú delfinekben és számos más cetfajban.

Barnett szerint a fiatal nőstény bármelyik fertőzött bálnától vagy delfintől elkaphatta a kórokozót. A vírus komoly problémát, akár elhullást is okozhat a közönséges barázdásbálnáknál.

Egyébként is sebezhető fajról van szó, amely potenciálisan még mindig lábadozik a kereskedelmi célú bálnavadászat során bekövetkezett tömeges veszteségekből, így a lehető leginkább igyekeznünk kell megóvni

– nyilatkozta, hozzátéve, hogy a fertőző betegségek ellen nagyon keveset tehetnek, és ez kihatással lehet az egyedszámra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik