Tudomány zöldövezet

Különös új viperafajt fedeztek fel Ázsiában

Paul Starosta / Getty Images
Paul Starosta / Getty Images

Eddig ismeretlen viperafajt fedeztek fel Mianmarban – olvasható a phys.org-on. Az új kígyót az ország legnagyobb és egyik legjelentősebb folyója után iravádi bambuszviperának (Trimeresurus ayeyarwadyensis) nevezték el.

A kutatók tanulmányukban leírták, hogy a fajt kifejezetten bonyolult volt azonosítani, ugyanis az ázsiai bambuszviperákat (Trimeresurus) eleve nehéz megkülönböztetni egymástól. Ennek oka, hogy egyes kígyók megtévesztésig hasonlítanak egymásra, még akkor is, ha teljesen más fajba tartoznak, közben pedig olyan példányok is léteznek, amelyek megjelenése teljesen különbözik fajtársaiétól.

Mianmar északi partjainál élnek a mindig sima zöldszínű vörösfarkú bambuszviperák (Trimeresurus erythrurus), délebbre pedig a mangrove-bambuszviperák (Trimeresurus purpureomaculatus) honolnak, amelyek hátán változatos foltok jelennek meg ráadásul hátuk színe is eltérő. Lehet akár szürke, sárga, barna vagy fekete is, de sohasem zöld.

CAS-Myanmar Herpetology Survey team / Hla tun / Dong Lin / ZooKeys

Érdekes módon a két faj területe között megfigyeltek egy viperapopulációt, amely egyedei zöldek, de foltjaik is vannak, tehát mindkét faj jegyeit hordozzák. A szakértők sokáig úgy hitték, ezek az állatok a két viperafaj keveredéséből létrejött hibridek lehetnek, most viszont sikerült bebizonyítaniuk, hogy ezek a csúszómászók egy teljesen különálló fajt alkotnak.

A tudósok ráadásul arra is rájöttek, hogy az iravádi bambuszviperák és változatos megjelenésűek, némelyek sötét zöldek erős foltokkal, míg mások világos zöldek foltok nélkül, tehát szinte megkülönböztethetetlenek a vörösfarkú bambuszviperáktól.

Kapcsolódó
Arra ért haza, hogy egy hatalmas kígyó lakmározik az erkélyén
Videó is készült arról, ahogy a méretes hüllő egyben nyeli el zsákmányát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik