Tudomány az élet nagy kérdései

Mi a legfájdalmasabb dolog a világon?

VioletaStoimenova / Getty Images
VioletaStoimenova / Getty Images

Migrén, szülés, legóba lépés – sokan egyetértenek abban, hogy az ezek okozta szenvedések a világ legkínzóbbjai közé tartoznak, de vajon mi jár a legnagyobb fájdalommal?

Amint az IFLScience írja, erre a kérdésre nem egyszerű választ adni, hiszen a fájdalom szubjektív, és minden ember máshogy éli meg. Ennek ellenére vannak olyan mutatók, amelyek megkísérlik számszerűsíteni a fizikai gyötrelmek mértékét. Ilyen például a McGill fájdalomskála, amely 0-tól 50-ig pontozza az agóniákat.

Ezen a legmagasabb eredményt, 42 pontot a komplex regionális fájdalomszindróma (CRPS) érte el. Ez a betegség folyamatos, égető és lüktető fájdalommal jár, amely rosszabb annál is, mintha érzéstelenítés nélkül leamputálnák egy ujjunkat.

Ráadásul a szenvedés nem is szűnik meg hamar, sőt évekig vagy akár a páciens egész életén keresztül eltarthat és sokszor a kiváltó okát sem tudni. Az elviselhetetlenül erős, véget nem érő fájdalom miatt a CRPS-es betegek fele elgondolkozik az öngyilkosságon.

A CRPS viszont szerencsére egy egészen ritka betegség, így legtöbbünknek nem kell tartania tőle. Okkal félhetünk viszont a Magyarországon gyakorinak számító vesekőtől, amelyet sokkal fájdalmasabbnak tartanak a szülésnél és a herékre mért erős rúgásnál is.

Kapcsolódó
Ez a nő még sosem érzett fájdalmat
Jo Cameronról 65 évesen derült ki, hogy nem érez fájdalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik