Tech

Ez a nő még sosem érzett fájdalmat

Getty Images
Getty Images

Egy Skóciában élő nő, Jo Cameron még sosem érzett fájdalmat, most pedig az is kiderült, miért – írja az Interesting Engineering.

A hölgy elég későn, csak 65 éves korában keresett fel egy orvost, jelezvén, hogy problémája van csipőjével. A doktor egy rövid vizsgálat után jelezte, hogy rendkívül súlyos ízületi betegségben szenved, ami miatt egy szokványos ember súlyos fájdalmat érezne. A nő azonban jelezte, nemhogy fájdalmat, szorongást és félelmet sem érzett még igazán életében.

Nagyjából egy évvel később a nő kezét műtötték meg, ahol az egyik legtöbb ideg található az emberi testben. Legtöbbször egy ilyen műtétet követően súlyos fájdalmak jelentkeznek, amire gyógyszert írnak fel, Cameron ismét jelezte, hogy nem fáj semmije. Most a University College London (UCL) kutatói megtalálták, miért.

A kutatás szerint a FAAH-OUT gén, illetve a FAAH-gének mutációja felelős a nő fájdalommal szembeni érzéketlenségének kialakulásáért. 

Mint azt a Brain tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban részletezik, a FAAH-OUT gén tulajdonképpen lekapcsolja a FAAH gén működését – ez pedig a sebgyógyuláshoz és a hangulathoz kötődő egyéb molekuláris mechanizmusok számára is járulékos hatással bír.

Ezek a gének az emberi DNS 98 százalékában fellelhetők, ám mivel sokáig úgy gondolták, nem kódolnak semmit, egyszerűen csak szemét-DNS-nek nevezeték őket. James Cox, a tanulmány egyik vezető szerzője szerint azonban amennyiben megértik, mi történik molekuláris szinten, nagy előrelépés jöhet a gyógyszerkutatásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik