Tudomány zöldövezet

Óriási esőt kapunk a nyakunkba

Nagy Borbála / 24.hu
Nagy Borbála / 24.hu

Vasárnap nyugatról egy melegfront érkezett hazánkba, amelynek enyhe levegője a fizika törvényeinek engedelmeskedve a nálunk tanyázó hideg légtömegek „fölé siklott”. Ez a helyzet csapadék kialakulását vonja maga után, ami a múlt hét utolsó napján az északi országrészben hó, míg a déli tájakon eső, ónos eső formájában hullt alá.

A front hétfőn már át is vonult felettünk, a folytatásban pedig napokig felemás, de tartósan változékony időben lesz részünk

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A felemás idő itt erős hőmérsékleti kontrasztot jelent. Az északi tájakon ugyanis a magasban lévő meleg „leszorítja” a felszín közelében elterülő hideg levegőt, így ott párás, szürke, ködös a hétfő 2-3 fokos délutáni maximumokkal, és szórványosan egy-egy helyi zápor is kialakulhat. Délen azonban már a Nap is előbukkan, a csúcshőmérsékletek pedig 8-9 fok körül alakulnak.

A kettősség kedden csúcsosodik ki, akkor ugyanebben a felosztásban 3-6, illetve 11-12 fokot mérhetünk. Kedd délután azonban egy nyugati ciklon érkezik, amely lassan halad kelet felé:

szerdára országszerte intenzív csapadékot, a meleg miatt mindenhova esőt hoz.

Kora délután 2-9 fok lesz, és már szerdára virradó éjszaka sem csökken fagypont alá a hőmérséklet, a leghidegebb hajnali időszakban is 2-7 fokot mutatnak majd a hőmérők. A ciklon csütörtökön távozik, ekkor már inkább csak keleten számíthatunk csapadékra. A felhőzet elvonultával egyre többször és több helyen süt ki a Nap, „cserébe” viszont ismét lehűlést tapasztalhatunk. Hétvégére szárazabb idő ígérkezik december közepére jellemző hőmérsékleti viszonyokkal, azaz éjszaka -1, -6, délután 1-6 Celsius-fokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik