Tudomány zöldövezet

Vámpírmadarak élnek ezeken a szigeteken

Scott Portelli / Getty Images
Scott Portelli / Getty Images

Bizarr állatfaj élősködik a Galápagos-szigetekhez tartozó Wolf- és Darwin-sziget szuláin – írja az IFLScience. A helyi madarak vérét igazi vámpírok, vérszívó földipintyek fogyasztják.

Az állatok az év bizonyos időszakaiban vérrel táplálkoznak, ezzel alkalmazkodtak a víz és táplálék hiányához. A Wolf- és Darwin-sziget az év nagy részében rendkívül száraz, bár a rövid esőzéseket követően a vegetáció megkezdi a magtermelést, a táplálékot a madarak gyorsan felélik.

A szakértők úgy vélik, hogy a helyi pintyek a szűkös időszakokban eredetileg a szigeten előforduló nazcai és piroslábú szulákon lévő élősködőket fogyasztották, idővel azonban a csipegetés vérszívással is társult. A csordogáló vér igen látványos a fehér tollazatú szulákon.

Amikor egy vámpírpinty sebet ejt, társai felsorakoznak, hogy ők is igyanak a vérből.

Bár a jelenet brutálisnak tűnik, a szulákat láthatóan nem zavarja különösebben. A pintyek ugyanakkor a tojásokat is fenyegetik, ha a héjat nem is tudják áttörni, rájöttek, hogy a tojások lelökésével összetörhetik azokat.

A pintyek tipikus étrendjétől való eltérés olyan szélsőséges, hogy befolyásolja az egyedek mikrobiomját, amely merőben eltér a maggal, gyümölccsel és rovarokkal táplálkozó rokonaikétól. A vizsgálatok alapján mikrobiomjuk a vérszívó denevérekével mutat hasonlóságot, ami a konvergens evolúció példája lehet.

Mindkét állatcsoportnál magas a Peptostreptococcaceae baktériumok szintje, ezen mikroorganizmusok általában igen hasznosak, ha sok nátriumot és vasat kell feldolgoznunk. Ez a két elem többek között a vérben van jelen nagy koncentrációban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik