Tudomány zöldövezet

Helikopterről ölnének le több ezer ausztráliai lovat

Image from Scott Gibbons / Getty Images
Image from Scott Gibbons / Getty Images

Helikopterről vadászva ölnének le több ezer lovat az ausztráliai Új-Dél-Walesben – írja az IFLScience. A terv már korábban is felmerült, most úgy tűnik, végre is hajtják.

Az invazív élőlények a világ számos régiójában problémát okoznak, az idegenhonos fajok elszaporodva komoly károkat idézhetnek elő az őshonos élővilágnak. Ausztráliában többek között az elvadult lovak problémásak, az országban mintegy 400 ezer egyed található.

Csak Új-Dél-Wales államban, a Kosciuszko Nemzeti Parkban jelenleg több mint 17 ezer példány él, a Brumby-lovakként ismert állatok elődjeit az európaiak hurcolták be a térségbe. A cél az, hogy 2027-re 3000-ra csökkenjen az egyedszám.

A cél elérése érdekében a közelmúltban jóváhagyták a légi selejtezésnek nevezett szabályozási eljárást.

A módszer lényege, hogy a lovakat helikopterekről lövik ki.

A korábbi eljárások közé tartozott a befogás, a nyugtatólövedékek használata, valamint a felszíni kilövés. A szakértők úgy vélik, hogy légi selejtezés nélkül nem lesz tartható a 2027-es célszám.

„Szeretem a lovakat, de nem a nemzeti parkokban van a helyük. Az elvadult lovak komoly károkat okoznak őshonos növényeinknek és állatainknak, köztük számos veszélyeztetett fajnak az Ausztrál Alpokban” – mondta Tanya Plibersek szövetségi környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

A döntésnek persze sok ellenzője van, így az Ausztrál Brumby Szövetség. Jill Pickering, a szervezet elnöke szerint arra kérik Penny Sharpe állami környezetvédelmi minisztert, hogy erősítse meg a passzív csapdázás és a befogás előnyben részesítését az állománykezelésben. A szövetségnél úgy vélik, a halálos módszereket a nagy sűrűségű területekre és a jogszabályokban meghatározott zónákra kellene korlátozni.

A légi selejtezést 2000-ben már alkalmazták, akkor három nap alatt mintegy 600 lovat öltek meg. A technikát a lakosság ellenérzése miatt végül betiltották. „Senki sem szereti, amikor állatokat ölnek meg, de a szomorú valóság az, hogy választanunk kell: vagy sürgősen csökkentjük az elvadult lovak számát, vagy elfogadjuk az érzékeny hegyi ökoszisztémák és élőhelyek pusztulását, valamint az őshonos állatok visszaszorulását és kipusztulását” – nyilatkozta Jack Gough, az Invazív Fajok Tanácsának érdekvédelmi igazgatója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik