Tudomány zöldövezet

Undorító tárgyakkal van tele ez a tengerpart

TraceyAPhotos / Getty Images
TraceyAPhotos / Getty Images

Egy természetvédő csoport szerint rendszeresen kerülnek női higiéniai termékek, óvszerek és nedves törlőkendők egy népszerű északkelet-angliai – írja a BBC. A szervezet arra kérte a helyi vízműveket, hogy lépjenek fel a Marske partján tapasztalható egészségügyi veszéllyel szemben.

A Northumbrian Water 270 millió fontot tervez befektetni a térségben a csatornahálózat fejlesztésére. Helen Taylor, a Marske Litter Action önkéntese szerint csoportja évek óta gyűjti ilyen típusú hulladékot, az elmúlt időszakban viszont többször van szükség beavatkozásra.

A veszélyes hulladékok azért kerülnek a partokra, mert – helytelenül – lehúzzák őket a vécén, majd a csatornahálózat túlfolyórendszerei révén a tengerhez áramolnak. A probléma hátterében kapacitáshiány, a hálózat elöregedése, dugulások és extrém esőzések állnak.

Taylor szerint a helyzet egészségügyi kockázatot okoz.

Jacob Young helyi parlamenti képviselő ígéretet tett arra, hogy együttműködik a vízszolgáltatóval és a lakosokkal a megoldás érdekében. A kormány egyébként jelenleg is vizsgálja, hogy miként lehetne a nedves törlőkendőkből és más termékekből kivezetni a műanyagot, amely gyakran gondot okoz a csatornákban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik