Tudomány zöldövezet

Így fokozza a klímaváltozást az ukrajnai háború

SERGEY BOBOK / AFP
SERGEY BOBOK / AFP

Egy új, az ENSZ dubaji éghajlatváltozási csúcstalálkozóján (COP28) ismertetett tanulmány alapján az Oroszország Ukrajna ellen 2022 februárjában indított inváziója több üvegházhatású gázt eredményezett, mint Belgium egész éves emissziója – írja az MTI a DPA alapján.

A Lennard de Klerk holland kutató vezette csoport szerint 150 millió tonna, kifejezetten a háború miatt termelődött szén-dioxid került a levegőbe a konfliktus kezdete óta.

A tanulmány alapján ennek csaknem egynegyede a katonai műveletek során, például a csapatok által használt üzemanyagokból került a levegőbe, 15 százalék tüzekből, 12 százalék pedig a légtérzárak miatt hosszabb útvonalra kényszerülő repülőgépekből származott.

A szakértők kiemelték, hogy a kibocsátások jelentős része a tönkretett infrastruktúra, így a kahovkai gát újjáépítéséhez köthető. Az építőipar a világon mindenhol jelentős mennyiségű üvegházhatású-gázkibocsátásért felelős.

De Klerk leszögezte: a világnak nagyobb figyelmet kellene fordítania a fegyveres konfliktusok környezetre gyakorolt hatására, továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrajnai háború nyomán végzett kutatások eredményeként Oroszországot akár éghajlati károk okozása miatt is felelősségre lehet vonni. „Oroszországnak jóvá kell tennie az agressziót, mellyel jelentős mértékű üvegházhatású gáz került a légkörbe, felgyorsítva ezzel az éghajlatváltozás negatív hatásait” – nyilatkozta.

A becslések alapján a háború az éghajlat terén már mintegy 9,6 milliárd dollárnyi kárt okozott Ukrajnának.

Kapcsolódó
Talán sosem áll helyre a természet Ukrajnában
Az ukrajnai háború nemcsak az embereket, hanem a természetet is nagyban fenyegeti. Egy ausztrál, egy ukrán és egy magyar kutató segítségével mutatjuk be a helyzetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik