Tudomány zöldövezet

Mutatjuk, hol hullhat 10-15 centi hó kedden

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Hétfő éjjel egy mediterrán ciklon éri el hazánkat, ami főként az ország déli felére és a Dunától keletre okoz majd többfelé kiadós csapadékot – írja az Időkép.hu. A ciklonnal dél-délnyugat felől érkező enyhébb levegő hatására az ország nagy részén eső várható, északon, északkeleten azonban ez az enyhülés nem lesz számottevő, így itt végig hó formájában hullhat a csapadék.

Az első nagy havazással Borsodban 10-15 centiméter hó is lehullhat

A legtöbb hó előreláthatóan a borsodi, zempléni térségében hullhat, itt kedd estig akár síkvidéken is 10 centimétert meghaladó hóréteg alakulhat ki, a hegyekben ennél több, néhol a 15-20 centi sem kizárt.

A Kiderül.hu előrejelzése szerint vasárnap délutántól pedig főként az Alföldön van esély helyenként hózápor kialakulására, nyomában általában pár centiméteres, az alföldi összeáramlási zónában lokálisan ennél vastagabb hóréteg is kialakulhat. Az északnyugati szél nagy területen lesz erős, helyenként viharos lökések is várhatók, amelyek a havas dunántúli hegyekben hordhatják a havat. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 0 és +5 fok között alakul, késő este +2, -4 fok valószínű.

Hétfőn változóan felhős lesz az ég, majd nyugat felől megvastagszik a felhőzet. Főleg a nap második felétől helyenként előfordul csapadék: északon, északkeleten inkább hó, havas eső, másutt jellemzően eső, a délnyugati, déli szél sokfelé megélénkül. Hajnalban többnyire -7, 0, a szélvédett fagyzugos vidékeken -10, -8 fokot is mérhetnek, kora délután 0, +8 fok valószínű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik