Tudomány zöldövezet

Óriáskalmár teteme sodródott partra Tenerifén

Médano Coffeeshop
Médano Coffeeshop

Elpusztult óriáskalmárra bukkantak a Kanári-szigetekhez tartozó Tenerife déli részén – írja a Canarian Weekly. A szigetnél globálisan nézve meglehetősen gyakran észlelik a ritka fajt.

A nagyjából 1,4 méter hosszú, elhullott példányt El Médano egyik strandján találták meg járókelők. Az állatról készült fotót a Médano Coffeeshop nevű Facebook-oldalon osztották meg.

A Tenerife és La Gomera közötti csatorna az egyik legnépszerűbb hely a világon a faj megfigyelésére, némelyik helyi példány karokkal együtt akár 7 méter hosszúra is megnőhet.

Az állatok viszonylagos sokasága arra utal, hogy egy nagy populáció él erre, amely a csatorna mélyén ideális élőhelyet talál a szaporodáshoz és táplálkozáshoz.

A Kanári-szigetek vizeiben fogott egyedek átlagos testmérete 1,4 méter, ehhez adódik hozzá a nyolc kar és a zsákmány elfogására használt két hosszabb, visszahúzható kar hossza. A legnagyobb példányok akár 100 kilogrammot is nyomhatnak.

Az óriáskalmárok a mérsékelt égövi vizekben élnek, és extrém esetben elérhetik a 18 méteres hosszúságot és 275 kilogrammos tömeget. A fajt a bolygó egyik legnagyobb gerinctelenének tartják, szemei pedig a legnagyobbak az állatvilágban. Bár az egyedek hatalmasak, mélységhez kötődő életmódjuk miatt nem könnyű vizsgálni őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik