Tudomány zöldövezet

Fiatal tengeri óriásokat vettek videóra

Ritka természeti jelenetet örökített meg egy búvár Brit Columbia partjainál – írja a Live Science. Felvételén két igen fiatal holdhal látható, hasonló megfigyelést nem könnyű végezni.

Szakértők szerint a videón a Mola mola faj képviselői szerepelnek, gömbölyű hasuk és kis méretük arra utal, hogy még meglehetősen fiatalok.

A faj a legnagyobbra növő csontos hal, a kifejlett példányok akár 3 méter átmérőjűek is lehetnek.

A felvételt Timothy Manuelides amatőr kutató készítette Port Hardy közelében, a képsoron más halfajok is felbukkannak. A friss felvétel többek között azt mutatja meg, hogy a holdhalak sokkal gyorsabbak, mint sokan gondolják.

Érdekes módon a bal oldali állat farkának egy része hiányzik. Az egyedek nagyjából 60 centiméter átmérőjűek lehetnek, tehát így is jóval nagyobbak sok halfaj kifejlett példányainál. A frissen kikelt lárvák csupán 2,5 milliméteresek.

A holdhalak korai éveikkel kapcsolatban rengeteg a kérdőjel, mivel nem könnyű megfigyelni őket. Rovarméretű lárváik jelenlétét például csak genetikai vizsgálatok révén tudják észlelni.

A faj szerte az óceánokban előfordul, jellemzően a felszín és 200 méteres mélység között. A kutatók sokáig úgy vélték, hogy a holdhalak egyetlen fajt alkotnak, 2017-ben azonban egy újabb állatot írtak le.

Kapcsolódó
Gigantikus haltetemet emeltek ki az óceánból
A rekorder állatot az Azori-szigeteknél fedezték fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik