Tudomány zöldövezet

Delfinbandák fosztogatják az ausztrál halászatokat

YouTube
YouTube

A palackorrú delfinek és a rákhalászok évtizedek óta harcban állnak egymással Nyugat-Ausztrália partjainál. Amikor a Perth közelében található Koombana-öbölben bedobják a csalikat, a helyi delfinek gyorsan lecsapnak a döglött halakra, általában még azelőtt, hogy az ízeltlábúak meg tudnák azokat közelíteni.

Amikor Rodney Peterson természetvédő hallott a problémáról, féltette a delfinek biztonságát a halászhálók miatt. A férfi ezért felkereste a Dolphin Discovery Center elnevezésű nonprofit szervezetet, amely oktatási, kutatási és ökoturisztikai projekteket finanszíroz, és felvetette nekik, hogy  filmre vehetnék a tolvajokat akció közben – írja a Science Alert.

Két év alatt végül számos esetet sikerült rögzíteni, ahogy a helyi delfinek hosszú ormányukkal, állkapcsukkal és fogaikkal rákhalászok csalijait lopkodták a homokos tengerfenékről. Az állatok olyannyira intelligensnek bizonyultak, hogy még ha a csali a rákcsapdák alatt volt is rögzítve, vagy dobozokba volt rejtve, rövid időn belül megszerezték az elemózsiát.

Dr. Delphine Chabanne, az állatok ökológiáját és viselkedését tanulmányozó kutató szerint még soha nem láttak ilyen viselkedést, így alaposan megdöbbentek a felvételek láttán. Alex Grossman, a projekt filmes munkatársa szerint mivel csak néhány delfin vesz részt ebben a viselkedésben, a rákcsali lopása inkább szórakozásból történhet, mint éhségből.

A csalitolvajok bűnbandáját egyébként két delfin vezeti: egy anya és borja. A rákhalászok egyébként már dolgoznak a delfinbiztos megoldáson, a csalit egy erős hálóba helyezik, amelyet fémhoroggal kötnek az edényhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik