Tudomány

Ezt teszi az alkoholmegvonás az aggyal

Simple Images / Getty Images
Simple Images / Getty Images

Rengeteg ember küzd világszerte alkoholfüggőséggel. Magyarországon különösen nagy a baj: a lakosság közel negyede alkoholista, amellyel világelsők vagyunk az oroszokkal karöltve. A függőknek azonban biztató hír lehet, hogy új kutatások szerint viszonylag gyorsan képes regenerálódni az agy, ha véget vetnek az ivásnak – írja a Science Alert.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy az agy egyes régiói helyreállhatnak, ha az adott személy befejezi az alkoholizálást, az azonban nem volt világos, hogy milyen mértékű és milyen gyors regenerációról beszélhetünk. A Stanford Egyetem viselkedéskutatója, Timothy Durazzo, és csapata azonban most megállapította, hogy

azoknál, akik abbahagyják az ivást, idővel visszavastagodik az agykéreg, kevesebb mint 7 és fél hónap alatt pedig szinte teljesen regenerálódik.

A krónikus alkoholfogyasztóknál az agy szerkezetében és működésében beálló változások megnehezíthetik az emberek számára, hogy abbahagyják az ivást. A függőség hatására például rengeteget veszíthet aktivitásából a prefrontális kéreg — a tervezésben és döntéshozatalban részt vevő terület —, ami megnehezíti az alkoholizmusban szenvedő emberek számára az egészséges döntések meghozatalát.

Az elvonás megfigyelését a kutatók 88 alkoholfüggővel kezdték meg, akiket 1 hét, 1 hónap, majd közel 7 és fél hónap után is megvizsgálták a mágneses rezonanciavizsgálat (MRI) egy olyan típusával, amely arra jó, hogy tiszta képet adjon a test belső szerkezetéről. A kísérlet végére csupán 40-en maradtak, a kutatók pedig az összehasonlítás végett megvizsgáltak 45 olyan személyt is, akik soha nem küzdöttek alkoholfüggőséggel.

Ez alapján sikerült megállapítani, hogy a 34 agyi régió közül 25-ben olyan mértékű javulás történt, amely statisztikailag szignifikáns volt. A legtöbb régió kérgének vastagsága ráadásul egyenértékűnek minősült a kontrollcsoportéval.

A gyógyulás nehezebben ment az alkoholfüggőséggel, magas vérnyomással vagy magas koleszterinszinttel küzdő embereknél, és azoknál is, akik rendszeresen dohányoztak. A drofüggőknél hasonló megfigyelést nem sikerült tenni. A szerzők szerint a gyógyulást nagyban befolyásolhatja a genetika, a fizikai aktivitás, valamint az emberek máj- és tüdőállapota is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik