Tudomány zöldövezet

Gigantikus, 90 kilogrammos kígyót fogtak

girishacf / Getty Images
girishacf / Getty Images

Gigantikus pitont fogtak a floridai Big Cypress Nemzeti Parkban – írja a CBS. Mike Elfenbein természetvédő tinédzser fiával vadászott invazív kígyókra a területen, amikor megpillantották a legnagyobb példányt, amellyel valaha találkoztak.

„Több volt egyszerű kígyónál, szörnyeteg volt” – elevenítette fel Elfenbein. A férfi esetenként felkutat szalagos tigrispitonokat a közel 3000 négyzetkilométeres nemzeti parkban, de hasonlóan méretes egyedet még nem látott.

A helyszínen három másik, számukra ismeretlen vadász is jelen volt, mind az öten tudták, hogy be kell fogniuk a kígyót. A csoport nagyjából 45 percen át birkózott a hüllővel, mire sikerült legyőznie.

Elfenbein helyi idő szerint éjjel 10 órakor értesítette telefonon Amy Siewe profi pitonvadászt. A nő a hatóságok által jóváhagyott módszerrel, speciális pisztollyal ölte meg a kígyót, majd hazavitte a tetemet.

A mérések alapján a nőstény példány 5,23 méter hosszú és közel 90 kilogrammos volt.

Ez a második legnehezebb egyed, amelyet Floridában valaha befogtak.

A Dél- és Délkelet-Ázsiában őshonos szalagos tigrispiton invazívnak számít Floridában, és komoly fenyegetést jelent az őshonos fajokra. A szakemberek minden erővel próbálják kiszorítani az óriási kígyókat, még vadászversenyeket is szoktak szervezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik