Tudomány zöldövezet

Ritka ragadozót vettek videóra Magyarországon

Patrice Correia / Biosphoto / Biosphoto via AFP
Patrice Correia / Biosphoto / Biosphoto via AFP

Lenyűgöző felvételt osztott meg egy Börzsönyben ólálkodó vadmacskáról (Felis silvestris) Facebook-oldalán a Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINPI). Mint írják, a fokozottan védett állat egy, a Vadmacska Fajmegőrzési Program részeként elkerített területen él, amelyet – 2022 szeptembere óta – kihelyezett kamerákkal is megfigyelnek. Egy ilyen lencséje előtt jelent meg most, és az eszköz láthatóan fel is keltette érdeklődését, hiszen megszaglászta, és tapogatta azt.

A nemzeti park szerint az egyed látszólag jól érzi magát a területen, ahol rajta kívül egy másik példány is él, sőt 2023 nyarán két vadmacska kölyök is nevelkedett ott. Az állatról készült videó azért különleges, mert ezeket a ragadozókat nagyon ritkán lehet megpillantani a vadonban, hiszen kevesen is vannak, és mesterien is rejtőzködnek, óriási gonddal kerülik az embert.

A vadmacska étlapján bármilyen állat helyet kap, amelyet el tud ejteni, így eszik madarakat, hüllőket, kis emlősöket, de akár kifejlett mezei nyulat és őzgidát is képes levadászni.

Ennek ellenére alig nagyobbak egy átlagos házi macskánál 6–8 kilogrammot nyomnak, a hímek testhossza a farok nélkül 51–57 centi.

Amint a 24.hu korábban is megírta, a vadmacskák egyedszáma 1987 óta folyamatosan csökken, ezért fokozottan védett:  természetvédelmi értéke 250 ezer forint. Nehezen tűrik az erdő bolygatását, feldarabolódását, ezért kiemelten fontos, hogy megőrizzük a természetes, nagy kiterjedésű összefüggő erdőket. Emellett veszélyesek rájuk nézve a házi macskák is, hiszen betegségeket, parazitákat adhatnak át nekik, valamint a két faj közötti szaporodás is probléma, mert a vadmacskák genetikai elszegényedéséhez vezet.

Kapcsolódó
Már Budapestig merészkednek a vadmacskák
A rejtőzködő ragadozókat legalább olyan nehéz észrevenni, mint megkülönböztetni őket a cirmos házi macskáktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik